Basından

1982

Behçet Necatigil Şiir Ödülü Turgut Uyar'a verildi

Behçet Necatigil Şiir Ödülü'ne "Kayayı Delen İncir" adlı şiir kitabıyla Turgut Uyar değer görüldü. Ozana ödülü, Behçet Necatigil'in ölüm yıldönümü olan 13 Aralık'ta verilecek.

1927 yılında Ankara'da doğan Turgut Uyar, ilk şiirini 1947'de Yedigün dergisinde yayınladı. 1950 sonrası şiirimizi biçim ve öz bakımlarından yenileştirmesiyle İkinci Yeni'nin ilk akla gelen şairlerinden biri olan Uyar, şiirlerini "Arz-ı Hal", "Türkiyem", "Dünyanın En Güzel Arabistanı", "Tütünler Islak", "Her Pazartesi", "Divan", "Toplandılar" adlı kitaplarda topladı.

Kaynak: Milliyet, 11 Aralık 1982

1 Kitap

Büyük bir şairimizin (Behçet Necatigil) adını taşıyan ödül, bu yıl önemli bir şairimize verildi: Turgut Uyar'a. Onun "Kayayı Delen İncir" adlı kitabına (Karacan Yayınları).

Kitapta yer alan elli şiir olmalı bu kayayı delen incirler. Şiir ile incir kafiye düştüğü için değil, Uyar'ın şiiri, umutsuzluğun, karanlığın panzehiri olduğu için.

Şiire yakın duyguları, kavramları, inançları şiirleştirmiyor Turgut Uyar, ölümü, çürümeyi, yozlaşmayı, umutsuzluğu görüyor, yaşıyor ve tüm bunları şiiriyle aşıyor. Şiirlerinde bunları dile getirdiği için aşıyor: "Mutsuzluktan söz etmek istiyorum / Dikey ve yatay mutsuzluktan / Mükemmel mutsuzluğundan insansoyunun / sevgim acıyor".

Sözcüklere sığınmayan, klişe görüntülere yer vermeyen, yalnızlıktan ezik bir aşk, umutsuzluktan, ölümden bir dirimin şiirini kotaran Uyar, şiirin, sorulmuş sorulara verilmiş bir yanıt olmadığını bilerek yazıyor: "Hangi soruyu yanıtlasam yetersiz kalıyor yanıtım." Ama şiirin, yaşama, içinde yaşadığımız günlere verilecek (belki) tek yanıt olduğu görüşünü paylaşıyor.

"Kayayı Delen İncir" küçük bir kitap. Topu topu 78 sayfa. Ama yüzlerce sayfa keçiboynuzu çiğnemek yerine, bu kitabı okuyun. Günümüz Türk şiiri adına onur duyacaksınız.

Kaynak: Hürriyet, 18 Aralık 1982